Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Η συνάντηση του Λασσάνη με τον Λουδοβίκο Α'

Στις 6 Ιουνίου 1828 ο Λασσάνης παρουσιάζεται στον βασιλιά Λουδοβίκο, ο όποιος τον δέχθηκε στον κοιτώνα του (σημειώνει: (« τί λιτότης!») και τον κράτησε μία ολόκληρη ώρα από τις 12.30-1.30. Ο Λουδοβίκος ζήτησε να μάθη πώς άρχισε η Επανάσταση και πώς τους εκλεισαν στις φυλακές. Ένδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη («περί του μακαρίτου») και για την σύγχρονη εκστρατεία των Ελλήνων στην Αττική. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ο Λουδοβίκος του είπε τα έξής, τα όποια αποδίδει άμέσως κατόπιν ο Λασσάνης, όπως τα θυμάται, με μερικά γραμματικά και συντακτικά λάθη (Η καταγραφή της συνομιλίας τους πιάνει συνολικά 31/2 σελίδες του ημερολογίου του):

«'Όταν στα δεκατέσσερά μου χρόνια μελετούσα την άρχαία γεωγραφία, χτυπούσε η καρδιά μου πιο δυνατά σε κάθε όνομα των άρχαίων τόπων της πατρίδας σας. Φλέγομαι για την Ελλάδα.  Το απέδειξα κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, όπου υπέγραψα κάτω από το όνομα του αυτοκράτορα Αλέξανδρου με ένα μεγαλύτερο ποσό.’Ήδη πριν από δέκα χρόνια μίλησα με τον κόμη Καποδίστρια για την ελευθερία της Ελλάδας.
Είναι ο μοναδικός άνδρας, ο οποίος την στιγμή αυτή μπορεί να ώφελήση την Ελλάδα περισσότερο άπ΄ όλους.  Απολαμβάνει την εκτίμηση ολων των μοναρχών, γνωρίζει την πορεία της διπλωματίας όλων των υπουργείων.  Ελπίζω ότι δεν θα σταματήση στην μέση, θα μπορέση να κερδίση μια τέλεια ανεξαρτησία για την Ελλάδα. 

Ναι! Ή Ελλάδα πρέπει να γίνη άνεξάρτητη.

Η κοινοτική έλευθερία, η επικυριαρχία των Τούρκων δεν σημαίνει τίποτε.

Σάς βεβαιώνω ότι όταν ελευθερώθηκε η Ελλάδα, ένιωσα την ίδια χαρά, που αίσθάνθηκε η καρδιά μου όταν η πατρίδα μου, η Γερμανία, έλευθερώθηκε από τους Γάλλους.  Σάς λέγω, φλέγομαι, φλέγομαι για την Ελλάδα.  Εύχομαι μόνο να έλθουν άρκετοί Έλληνες στό Μόναχο.  Μπορείτε κοντά μας να σπουδάσετε όλα, φιλοσοφία, φιλολογία, πολιτικές επιστήμες, πολεμική τέχνη, ιατρική, όλα, όλα. Σ’ εμάς καλλιεργούνται οι επιστήμες συστηματικά, δίνουμε σημασία στίς κλασσικές σπουδές. Ή γαλλική μόρφωση δεν άξίζει καθόλου για τους Έλληνες, είναι έπιπόλαιη. 

Σάς έθεσα στην διάθεσή σας την εκκλησία του Σωτήρος — Salvator σημαίνει στα ελληνικά Σωτήρ, δεν είναι έτσι;
 Το όνομα ταιριάζει πολύ. 
Θά λυτρώση την Ελλάδα, θα την λυτρώση.

 Άλλά πρέπει να έχετε την Αθήνα, την Αθήνα. Πρέπει δλη η Ελλάδα να σχηματίση ένα σώμα. Γνωρίζετε τον ιερέα; Διαβάζω κάθε Κυριακή το Εύαγγέλιο και τις επιστολές στα έλληνικά. 
Νά το! (καί μ΄ έδειξεν μίαν έκδοσιν Λατινοελληνικήν του Εύαγγελίου και των αποστόλων με δέσιμον μαύρον άπλούστατον).

 Ελπίζω, ν’ ακούσω ξανά για σάς, όταν έλθετε στην Ελλάδα. 

Σημείωσα το ονομά σας εδώ, βλέπετε; (μ΄ έδειξεν ενα μεγάλον σημειωματάριον εις το οποίον είχε γράψει τ΄ ονομά μου).

 Χαίρομαι άπέραντα που μιλάτε πολύ καλά γερμανικά. 

Οί διαταγές μου θα έπιθυμούσα, θα ήθελα να τις έξέφραζα στα έλληνικά. 
Πήτε στον κόμη Καποδίστρια πολλές ευχές και χαιρετίσματα: άρχισε το έργο του με μεγάλη σύνεση και μετριοπάθεια, ανέπτυξε μεγάλη δύναμη. 

Συσπειρωθήτε γύρω του. 

'Όλοι οι φρόνιμοι Έλληνες πρέπει να τον υποστηρίξουν.

 Δέν έχουν να φοβηθούν τίποτε άπο αυτόν, τον γνωρίζω πολύ καλά, άγαπά την πατρίδα του, άναπνέει μόνο για την εύημερία της Ελλάδας. 
Πήτε στον Heidegger μου πολλά χαιρετίσματα, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλα προτερήματα (τόν είπα να μάς άφίση άκόμη τον Η). 
Θά δούμε.
Χάρηκα πολύ, πολύ που σάς γνώρισα. 
Χαίρε.
 Μπορείτε να είστε βέβαιος, ότι χάρηκα, που σάς είδα. 
Πολλούς χαιρετισμούς στον Κυβερνήτη σας και στόν Heidegger μου.
Είστε ευτυχισμένος, που άνήκετε σε ένα λαό, ο οποίος βρίσκεται σε όλη του την νεανική δύναμή του. 
Χαίρε».


[Επιλογή αποσπασμάτων από Yauna Takabara]