Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Ξημέρωναν Χριστούγεννα - Κώστας Κρυστάλλης


Ξημέρωναν Χριστούγεννα. Οι εκκλησιές σημαίνουν,
κουνιούνται τα καμπαναριά, κι οι φωνές που βγαίνουν

Ένας Θεός - Κωστής Παλαμάς


Ω! μέσα μου γεννιέται ένας Θεός! 
και το κορμί μου γίνεται ναός, 
δεν είναι ως πρώτα φάτνη ταπεινή· 
μέσα μου λάμπουν ξάστεροι ουρανοί,

Χριστούγεννα - Κωστής Παλαμάς


Τι φῶς καὶ χρῶμα κι ἐμορφιὰ νὰ σκόρπιζε τ’ ἀστέρι,
ὁποὺ στὴν κούνια τοῦ Χριστοῦ, τοὺς μάγους ἔχει φἑρει!...

Η Μάχη των Θερμοπυλών (Ηρόδοτος)



Τα γεγονότα των Θερμοπυλών όπως τα κατέγραψε ο Ηρόδοτος

201. Αυτή, λοιπόν, ήταν η θέση του Ξέρξη και του στρατού του στην Τραχινία της Μηλίδας, ενώ οι Έλληνες είχαν καταλάβει τα στενά που είναι γνωστά στους ντόπιους ως Πύλες, αυτά που οι υπόλοιποι Έλληνες ονομάζουν Θερμοπύλες. Εκεί βρίσκονταν τα δύο αντίπαλα στρατεύματα, από τα οποία το ένα είχε τον έλεγχο όλης της περιοχής βόρεια από την Τραχίνα και το άλλο όλων των εκτάσεων προς το νότο.

Χριστόδουλος: «Πως εφθάσαμεν ως εδώ;»


Αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου το 1992 με τίτλο «Πως εφθάσαμεν ως εδώ - Η εξελικτική πορεία προς την παρακμή».

Η Μάχη των Θερμοπυλών (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η Μάχη των Θερμοπυλών όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

[11. 1] [...] Όταν άρχοντας της Αθήνας ήταν ο Καλλιάδης, οι Ρωμαίοι κατέστησαν υπάτους τον Σπόριο Κάσσιο και τον Πρόκλο Ουεργίνιο Τρίκοστο, ενώ οι Ηλείοι τελούσαν την εβδομηκοστή πέμπτη Ολυμπιάδα, κατά την οποία ο Συρακόσιος Αστύλος νίκησε στον αγώνα δρόμου ενός σταδίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο βασιλιάς Ξέρξης εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας για την παρακάτω αιτία.

Δραγούμης: «Οι λέξεις ''να ξαναπάρουμε την Πόλη'' σημαίνουν να είμαστε δυνατοί»

Έλληνες ελεεινοί, σας σιχαίνουμαι!  Μπαίνω στην Πόλη με ρωσικό πλοίο. Με τι άλλο πλοίο μπορούσα να μπαίνω στην Πόλη, για να νοιώσω τελειότερα το ταπείνωμά μου; Στην πρώρη είναι ο δικέφαλος αητός, ο ρωσικός· το πλοίο είναι φορτωμένο Ρώσους στρατιώτες και πεζοναύτες Ρώσους που γυρίζουν, φαίνεται, από την Ιαπωνία στην Οδέσσα. Τα χώματα αυτά και τα δέντρα της Θράκης θέλουν να τα βιάσουν σλαυικοί τράγοι, και τα λερώνουν οι αβάσταχτοι πόθοι τους. Ποιος θα τα φυλάξει; Έλληνες ελεεινοί, μήπως θα τα φυλάξετε σεις; Χωρίς πίστη, ακούω και μουρμουρίζει στ' αυτί μου μια φωνή: «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δική μας θάναι»

Αποσπάσματα από το άρθρο του Ίωνος Δραγούμη δημοσιευμένο στον «Νουμά» τον Ιανουάριο του 1905, στα φύλλα 129 και 130 με την υπογραφή «Τοξότης».

Καρυάτιδες - Ιωάννης Πολέμης


Μπροστὰ στὶς Καρυάτιδες, τὶς μαρμαρένιες κόρες,
σταθήκαμε θαυμάζοντας κι οἱ δυό μας ὧρες κι ὦρες.
Ἀκίνητα τὰ μάτια σου ἔδειχναν κάποια λύπη
γιὰ κείνη ποὺ μᾶς ἔκλεψαν κι ἀπὸ τὶς ἄλλες λείπει,

στὴ ξενιτιά, στὴν σκοτεινιά, στὰ πέρατα τοῦ κόσμου.
Μὰ ἐγὼ τὶς ἔβρισκα σωστές, ὅλες σωστὲς ἐμπρός μου
κι ἔλεγα πὼς θὰ γύρισε κι ἐκείνη ἀπὸ τὰ ξένα
γιατὶ μετροῦσα, ἀγάπη μου, μαζὶ μ᾿ αὐτὲς καὶ σένα.

 Ιωάννης Πολέμης

Τα επιγράμματα για τους Θερμοπυλομάχους (Διόδωρος Σικελιώτης)


Τα επιγράμματα όπως τα κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

[11,11] Ποιος δε θα θαύμαζε τις αρετές αυτών των αντρών; Των αντρών αυτών που, ομόψυχα, δεν εγκατέλειψαν τη θέση που τους είχε ορίσει η Ελλάδα, αλλά πρόσφεραν πρόθυμα τη δική τους ζωή για την κοινή σωτηρία των Ελλήνων και προτίμησαν να πεθάνουν τιμημένα παρά να ζήσουν ατιμασμένα.

Δραγούμης: Οι κοινωνικές τάξεις κάτω από το Έθνος

Από το άρθρο του Ίωνος Δραγούμη «Το Έθνος, οι τάξες και ο ένας» που δημοσιεύτηκε στον «Νουμά» στις 25 Νοέμβρη του 1907 ως απάντηση στο βιβλίο του  Γ. Σκληρού «Το κοινωνικόν μας ζήτημα».

Από το άρθρο του Ίωνος Δραγούμη «Το Έθνος, οι τάξες και ο ένας» που δημοσιεύτηκε στον «Νουμά» στις 25 Νοέμβρη του 1907 ως απάντηση στο βιβλίο του  Γ. Σκληρού «Το κοινωνικόν μας ζήτημα».