Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Η μάχη της Ισσού (Αρριανός)


Η μάχη της Ισσού όπως την κατέγραψε ο Αρριανός

Ενώ βρισκόταν ακόμη στο Μαλλό, έμαθε ότι ο Δαρείος στρατοπεδεύει με όλο του το στράτευμα στους Σώχους. Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ασσυρία και απέχει από τις ασσυριακές πύλες δύο σταθμούς περίπου. Συγκέντρωσε λοιπόν τους εταίρους και τους ανακοίνωσε τα νέα για το Δαρείο και τη στρατιά του.

Η μάχη της Ισσού (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η μάχη της Ισσού όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

31. Κάλεσε, λοιπόν, (Ο Δαρείος) τις δυνάμεις του απ' όλα τα σημεία της αυτοκρατορίας και πρόσταξε να τον συναντήσουν στη Βαβυλώνα. Από τους συγγενείς και τους φίλους, επίσης, διάλεξε τους κατάλληλους και τους ανέθεσε διοικήσεις ανάλογα με τις ικανότητες τους, ενώ άλλους τους όρισε να πολεμήσουν στο πλευρό του.

Η μάχη της Ισσού (Πλούταρχος)


Η μάχη της Ισσού από το έργο του Πλουτάρχου «Βίοι Παράλληλοι»

20. Στο στρατό του Δαρείου ήταν κάποιος Μακεδόνας, Αμύντας, που είχε εξοριστεί από τη Μακεδονία και γνώριζε τον χαρακτήρα του Αλέξανδρου.

Friedrich Hoelderlin «Η αποδημία»


Εκεί πέρα στις όχθες, κάτω απ' τα δέντρα
της Ιωνίας, στις πεδιάδες του Καΰστρου,
όπου γερανοί αγάλλονται εις τον αιθέρα
Και περικλείονται από βουνά που θαμποφέγγουν μακριά.

Η Μάχη του Γρανικού (Αρριανός)


Η Μάχη του Γρανικού όπως την κατέγραψε ο Αρριανός

13. Εν τω μεταξύ, ο Αλέξανδρος προχωρούσε προς το Γρανικό ποταμό, έχοντας παρατάξει το στρατό του. Τοποθέτησε τη φάλαγγα των οπλιτών σε δύο σειρές, παρέταξε το ιππικό και διέταξε να ακολουθούν οι σκευοφόροι.

Η μάχη της Μυκάλης (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η μάχη της Μυκάλης όπως την κατέγραψε ο  Διόδωρος Σικελιώτης

34. Στην Ιωνία επίσης, έδωσαν μεγάλη μάχη οι Έλληνες με τους Πέρσες την ίδια μέρα που δόθηκε η μάχη στις Πλαταιές, και εφόσον έχουμε σκοπό να γράψουμε γι' αυτή, θα πιάσουμε από την αρχή την αφήγησή της.

«Τ᾿ ἀνδρειωμένου ὁ θάνατος δίνει ζωὴ στὴ νιότη»



Ὁ Δῆμος καὶ τὸ καρυοφύλλι του
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Ἐγέρασα, μωρὲς παιδιά. Πενήντα χρόνους κλέφτης
τὸν ὕπνο δὲν ἐχόρτασα, καὶ τώρ᾿ ἀποσταμένος
θέλω νὰ πάω νὰ κοιμηθῶ. Ἐστέρεψ᾿ ἡ καρδιά μου.
Βρύση τὸ αἷμα τὄχυσα σταλαματιὰ δὲ μένει.

Η Μάχη του Γρανικού (Πλούταρχος)


Η Μάχη του Γρανικού όπως την κατέγραψε ο Πλούταρχος στο έργο του «Βίοι Παράλληλοι»

16.  Στο μεταξύ οι στρατηγοί του Δαρείου είχαν συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη και την είχαν παρατάξει στη διάβαση του Γρανικού. Ήταν ίσως αναγκαίο να πολεμήσουν σαν να ήταν στις πύλες της Ασίας, για την είσοδο και την αρχή του πολέμου.

Η μάχη της Μυκάλης (Ηρόδοτος)


Η μάχη όπως την κατέγραψε ο Ηρόδοτος

90. Την ίδια μέρα που οι Πέρσες ηττήθηκαν στις Πλαταιές, υπέστησαν άλλη μια ήττα στη Μυκάλη της Ιωνίας.

Η συνάντηση του Λασσάνη με τον Λουδοβίκο Α'

Στις 6 Ιουνίου 1828 ο Λασσάνης παρουσιάζεται στον βασιλιά Λουδοβίκο, ο όποιος τον δέχθηκε στον κοιτώνα του (σημειώνει: (« τί λιτότης!») και τον κράτησε μία ολόκληρη ώρα από τις 12.30-1.30. Ο Λουδοβίκος ζήτησε να μάθη πώς άρχισε η Επανάσταση και πώς τους εκλεισαν στις φυλακές. Ένδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη («περί του μακαρίτου») και για την σύγχρονη εκστρατεία των Ελλήνων στην Αττική. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ο Λουδοβίκος του είπε τα έξής, τα όποια αποδίδει άμέσως κατόπιν ο Λασσάνης, όπως τα θυμάται, με μερικά γραμματικά και συντακτικά λάθη (Η καταγραφή της συνομιλίας τους πιάνει συνολικά 31/2 σελίδες του ημερολογίου του):

«'Όταν στα δεκατέσσερά μου χρόνια μελετούσα την άρχαία γεωγραφία, χτυπούσε η καρδιά μου πιο δυνατά σε κάθε όνομα των άρχαίων τόπων της πατρίδας σας. Φλέγομαι για την Ελλάδα.  Το απέδειξα κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, όπου υπέγραψα κάτω από το όνομα του αυτοκράτορα Αλέξανδρου με ένα μεγαλύτερο ποσό.’Ήδη πριν από δέκα χρόνια μίλησα με τον κόμη Καποδίστρια για την ελευθερία της Ελλάδας.