Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Γιορτές - Κωστής Παλαμάς



Από τη συλλογή «Ασάλευτη ζωή»

Η νύχτα των Παθών, αγία Παρασκευή μεγάλη,
θυμάσαι; Οι κράχτες βροντεροί του δρόμου και χουγιάζουν
«Ώρα, ώρα για την εκκλησιά!» Τα σήμαντρα σωπαίναν,

Ο Περικλής Γιαννόπουλος υπήρξε Έλλην!

«Ἕλληνας ὣς τὸ κόκκαλο, ἑλληνολάτρης μέχρι παραληρήματος, ἤθελε νὰ μεταβάλει ὅλους τοὺς «Ρωμιοὺς» εἰς Ἕλληνας... Ἥρωάς του εἶναι ὁ Ἀλέξανδρος, ὁ ἡμίθεος ἀρχηγὸς ἑνὸς ἐπιθετικοῦ πολιτισμοῦ. Ὁ Περικλῆς Γιαννόπουλος εἶναι μεγαλοϊδεάτης, ὄχι μόνον ἀπελευθερωτικῆς, ἀλλὰ καὶ κατακτητικῆς μορφῆς. Ὡστόσο, πίσω ἀπ᾿ αὐτὸ τὸ ὕφος ὑπάρχει μιὰ ψυχὴ σὲ βρασμό, ποὺ ἔχει ὁραματισθεῖ μεγάλα καὶ μαστιγώνει τὰ μικρά: Ἕνας Ἕλληνας μεγαλοϊδεάτης, ποὺ δὲν ἀνέχεται τὴ μικρολογία καὶ τὴν ἀνεμελιὰ τῆς παρακμῆς. Σπύρος Μελᾶς, 1953» 

Περί Καιάδα ο λόγος


Θουκυδίδου Ιστορίαι, Α.134

Οι έφοροι, εν τούτοις, οι οποίοι τον κατεδίωκαν, αφού δεν τον επρόλαβαν αμέσως τότε, πριν εισέλθη εις τον ιερόν χώρον, αφήρεσαν ακολούθως την στέγην του οικήματος, και επωφεληθέντες την στιγμήν που ευρίσκετο εντός αυτού, τον απέκλεισαν, αποφράξαντες τας θύρας με τοίχον, και στήσαντες εμπρός εις το οίκημα φρουράν, επεδίωξαν να τον αναγκάσουν διά της πείνης να παραδοθή.

«...ουδέν είνε γλυκύτερον της πατρίδος»



Απόσπασμα από το βιβλίο του Λουκιανού «Πατρίδος εγκώμιον»

Ότι ουδέν είνε γλυκύτερον της πατρίδος έχει λεχθή προ πολλού. Αλλ' όχι μόνον γλυκύτερον, αλλά και σεπτότερον και ιερώτερον δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Διότι όλων, όσα οι άνθρωποι νομίζουν σεβαστά και ιερά, η πατρίς είνε η αιτία, η οποία και μας τα εδίδαξε και μας ανέθρεψεν εις την πίστιν και τον σεβασμόν αυτών. 

Ο Ίων Δραγούμης γράφει για τον Περικλή Γιαννόπουλο


Ο Ίων Δραγούμης γράφει για τον Περικλή Γιαννόπουλο και τον θάνατο του, στα «Φύλλα Ημερολογίου» του στον Δ' τόμο:

ΑΠΡΙΛΗΣ 1910
Σήμερα πρωί 8 του Απρίλη είναι σταχτερώτατος ανοιξιάτικος καιρός που θα βρέξει. Κ’ έλαβα από τον Περικλή Γιαννόπουλο ένα χαρτί που λέει: «Τι κρίμα να μη Σας ιδώ. Φεύγω για Θεσσαλίες. Τι κρίμα!»

Περί ονόματος Έλλην και Ρωμιός


Κατά τον ορισμό του Γερμανού Βυζαντινολόγου Α. Χάιζενμπεργκ "το Βυζάντιο είναι το εκχριστιανισθέν Ρωμαϊκό κράτος του Ελληνικού Έθνους". Τα ονόματα Βυζάντιον, Βυζαντινός, Βυζαντίνος, Βυζαντιακός ουδέποτε χρησιμοποιήθησαν υπο των Ελλήνων το Μέσω Αιώνων με την σημασία την οποία έχουν σήμερα. Γι' αυτούς Βυζάντιο ήταν αποκλειστικά η Κωνσταντινούπολη και Βυζάντιος ο κάτοικος αυτής. 

Επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Δαρείο

Οι πρόγονοί σας ήλθαν στην Μακεδονία και την άλλη Ελλάδα και μας κακοποίησαν χωρίς να του δώσουμε καμία αιτία. Εγώ όταν έγινα ηγεμών των Ελλήνων σκεέφθηκα να σας τιμωρήσω γι αυτό και ήλθα στην Ασία την πατρίδα σας. Διότι είχατε βοηθήσει και τους Περινθίους, που αδικούσαν τον πατέρα μου και εισβάλατε στην Θράκη που ανήκε στην επικράτειά μας, έστειλε στρατό ο Ώχος.

«Οι στίχοι' ς την πατρίδα μου» Κ. Παλαμάς


Παλαμάς, Κωστής
«Οι στίχοι' ς την πατρίδα μου»


Οἱ στίχοι 'ς τὴν πατρίδα μου εἶνε καθάριο μέλι,
Ἀπ' τῆς καρδιᾶς βυζαίνονται τὸ ἄνθος μυστικά,
Μέσα 'ς τὸ νοῦ φυλάγονται, 'σὰ' μέσα σὲ κυψέλη,
Κ' εἶνε στολίδια τῆς χαρᾶς, τῆς λύπης γιατρικά.
Οἱ στίχοι 'ς τὴν πατρίδα μου εἶναι καθάριο μέλι.

Θουκυδίδης και Ελλάς



Θουκυδίδου Ιστορίαι, απόδοσις Ελ. Βενιζέλου:

Αι μεταναστεύσεις: 

Διότι είναι προφανές ότι η χώρα που καλείται σήμερον Ελλάς δεν ήτο μονίμως κατοικημένη εξ αρχής, αλλ' εγίνοντο εις το παρελθόν συχναί μεταναστεύσεις και οι κάτοικοι χωρίς πολλάς δυσκολίας εγκατέλειπαν τας εστίας των, εξαναγκαζόμενοι εις τούτο από νέους πολυαριθμοτέρους εκάστοτε εποίκους.

Εσ’ είσαι που κορώνα σου φορείς το Βράχο;


Από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Η φλογέρα του βασιλιά»

Εσ’ είσαι που κορώνα σου φορείς το Βράχο; Εσ’ είσαι,
Βράχε, που το ναό κρατάς, κορώνα της κορώνας;
Ναέ, και ποιος να σ’ έχτισε, μες στους ωραίους ωραίο,
για την αιωνιότητα, με κάθε χάρη Εσένα;

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - «Ἐδῶ εἶναι ἡ χώρα τῆς ἀσύδοτης ἀνοχῆς, τῆς ὑπέρτατης προόδου»


Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δημοσιευμένο το 1983 με τίτλο «Είσθε ρατσιστές...». Σήμερα, στο 2016, με τις ΜΚΟ, τα ΜΜΕ, να μας βομβαρδίζουν συνεχώς με αντιρατσιστικά συνθήματα και ψευδοφιλανθρωπία για να ανεχτούμε τους αλλόφυλους που εποικίζουν την Πατρίδα μας, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 1983. Όμως ο Χριστόδουλος έβλεπε πολύ μπροστά. Μουσουλμάνοι εισέρχονται καθημερινά στην Πατρίδα μας και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην αντιδράσουμε. Ως πότε Έλληνες;