Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

26 Οκτωβρίου 1912 Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης


Το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό υπογράφτηκε στο Διοικητήριο (κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας Θράκης), μετά την τηλεγραφική εντολή του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον αρχιστράτηγο του στρατού διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο «να αποδεχθήτε την προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και να εισέλθητε εις ταύτην ανευ χρονοτριβής».

Ο Οθωμανός αξιωματούχος δέχθηκε, τελικά, τους όρους του Κωνσταντίνου και στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς (ο κατοπινός δικτάτωρ και ο άνθρωπος του «ΟΧΙ») και Βίκτωρ Δούσμανης μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπογράφουν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό. Ήταν το τέλος ενός αγωνιώδους σύρε – έλα των διαπραγματευτών, ανάμεσα στο τουρκικό, τότε, Διοικητήριο και το ελληνικό επιτελείο του Κωνσταντίνου που είχε εγκατασταθεί στην ιστορική βίλα Μοδιάνο, στη Γέφυρα (το παλιό Τόψιν), που στεγάζει σήμερα το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων.

Η παράδοση στους Έλληνες – γιατί προέλαυνε και ο βουλγαρικός στρατός με σκοπό να μπει πρώτος στην πόλη – οφείλεται, πέρα από τις στρατιωτικές αδυναμίες του τουρκικού στρατού, στα φιλελληνικά αισθήματα του Τούρκου στρατηγού που είχε σπουδάσει σε ελληνικό γυμνάσιο στα Γιάννενα και προτίμησε να παραδώσει την πόλη στους Έλληνες.


Όπως σημειώνει ο στρατηγός Δούσμανης στα απομνημονεύματά του, «η σύνταξις της συμβάσεως και η υπογραφή επερατώθη περί την 1.30 μετά μεσονύκτιον, εσυμφωνήσαμεν όμως να θέσωμεν ως ημερομηνίαν την 26ην Οκτωβρίου, διότι εξ υπαιτιότητος των Τούρκων εβραδύναμεν να συναντηθώμεν…»
Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθούσαν τις εξελίξεις του βαλκανικού πολέμου, έκαναν γνωστή στη διεθνή κοινή γνώμη την είσοδο του ελληνικού στρατού. Το πρώτο τηλεγράφημα του αυστριακού πρακτορείου ειδήσεων έγραφε: «Ταύτην την στιγμήν αγγέλλεται ότι η Θεσσαλονίκη παραδοθείσα κατελήφθη υπό του ελληνικού στρατού».

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που μπήκε στην πόλη ήταν ο υπομοίραρχος Κωνσταντίνος Μανωλκίδης, ο οποίος επικεφαλής ενός μικρού αποσπάσματος διέσχισε έφιππος την Εγνατία το βράδυ τη 26ης Οκτωβρίου, τέσσερις ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ εκατοντάδες έκπληκτοι Θεσσαλονικείς ακολουθούσαν τον έφιππο αξιωματικό. Ο Μανωλκίδης είχε διαταγή να παραλάβει και να συνοδεύσει τους Τούρκους αξιωματικούς προς το ελληνικό στρατηγείο στο Τόψιν (σημ. Γέφυρα), στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων για την παράδοση της πόλης. Διανυκτέρευσε μάλιστα το βράδυ στο ξενοδοχείο «Όλυμπος Παλλάς», στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ πολλοί Έλληνες κάτοικοι τη πόλης συνωστίζονταν στις τζαμαρίες του ξενοδοχείου για να δουν από κοντά τον ένστολο Έλληνα αξιωματικό.

Από τα μεσάνυχτα ακόμη της 26ης Οκτωβρίου είχαν εισέλθει τα πρώτα τμήματα των μακεδονομάχων πολεμιστών με επικεφαλής τον Κων. Μαζαράκη. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μια ίλη του 1ου συντάγματος Ιππικού υπό τον ίλαρχο Βερύκιο έφτασε ως την πλατεία Ελευθερίας. Τμήματα της έβδομης μεραρχίας κατέλαβε το Διοικητήριο και άλλα δημόσια κτίρια, ενώ ο Θεσσαλονικιός Αλέξανδρος Ζάννας ύψωσε με τη βοήθεια ενός ναυτόπουλου την ελληνική σημαία στον ιστό του Λευκού Πύργου.
Το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου μπήκαν επίσημα στην πόλη, υπό δυνατή βροχή, τα πρώτα τμήματα του ελληνικού στρατού που έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από χιλιάδες Θεσσαλονικείς που πανηγύριζαν για την απελευθέρωσή τους. Μεταφέρουμε από το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου: «Το Μεγάλο άλμα, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης», ένα απόσπασμα από μια πολύτιμη μαρτυρία του παλιού πολεμιστή Χαρίλαου Χαρίση από τις πρώτες ώρες του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. «Προηγούντο περί τους είκοσι σαλπιγκτάς και έπετο ο αξιωματικός σημαιοφόρος με αναπεπταμένην την σημαίαν και τους παραστάτας εφ’ όπλου λόγχην. Ηκολούθει έφιππος ο συνταγματάρχης Κωνσταντινόπουλος και αυτόν ηκολούθουν οι λόχοι. Όλοι με γυμνά τα ξίφη των με πρόσωπα ηλιοκαμένα και λάμποντα απο ψυχικήν χαράν…»

«Τριακόσιοι μαθηταί με τα μπλε πηλήκια και ένα πλήθος Ελλήνων περικυκλώσαμε και ανεμίζοντας τα πηλήκια στον αέρα, ζητωκραυγάζαμε έξαλλοι. Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω ο Διάδοχος, Ζήτω ο γενναίος ελληνικός στρατός. Όλοι φιλήσαμε την πολεμικήν σημαίαν με δάκρυα χαράς. Και επειδή δεν ήτο δυνατόν να σφίξουμε το χέρι του έφιππου συνταγματάρχη, άλλοι θωπεύαμε τις μπότες του και όλοι μαζί βαδίζοντες μεταξύ των τετράδων των ευζώνων και έχοντες εν κύκλω τον συνταγματάρχην, εζητωκραυγάζαμε συνεχώς…».

Η είσοδος των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων προκάλεσε μοναδικές εκρήξεις χαράς και ρίγη έξαλλου ενθουσιασμού. Έχουμε πολλές περιγραφές από αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε η πόλη, από δημοσιογράφους, λογοτέχνες και στρατιωτικούς, ενώ εντυπωσίαζε το γεγονός πού είχαν βρεθεί σε λίγες μόνο ώρες αμέτρητες ελληνικές σημαίες οι οποίες είχαν υψωθεί στα μπαλκόνια. Οι πανηγυρισμοί κορυφώθηκαν την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 Οκτωβρίου, όταν έφθασε στο σιδηροδρομικό σταθμό ο αρχιστράτηγος διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος. Του έγινε μεγαλειώδης υποδοχή και έφιππος με τη συνοδεία του κατευθύνθηκε στο Διοικητήριο όπου δέχτηκε τις αρχές της πόλης και τους ξένους προξένους στη Θεσσαλονίκη.
Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου με ειδικό τρένο από τη Βέροια έφτασε στην πόλη ο βασιλιάς Γεώργιος, τον οποίο υποδέχτηκαν οι αρχές και χιλιάδες κόσμου που είχε παραταχθεί κατά μήκος των πεζοδρομίων ως την βίλα Χατζηλαζάρου, στην περιοχή της Ανάληψης, όπου κατέλυσε η βασιλική οικογένεια. «Ολόκληρος η πόλις, έγραφαν οι εφημερίδες, είχε διακοσμηθεί πλουσίως και εορταστικώς, από πρωίας δε, παρά την πίπτουσαν βροχήν, είχε προσλάβει όψιν πρωτοφανώς πανηγυρικήν». Η λαμπρή δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης, «χοροστατούντος του μητροπολίτου Γενναδίου και παρουσία του ανωτάτου άρχοντος, της βασιλικής οικογενείας, των τοπικών και προξενικών αρχών και πλήθους ενθουσιώδους λαού», έγινε στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στις 30 Οκτωβρίου. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ επισφράγισε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης με την είσοδό του και τη μόνιμη παραμονή του στην πόλη ως την ανεξιχνίαστη ακόμη δολοφονία του το Μάρτιο του 1913.

Υστερόγραφο: Όλοι σχεδόν οι πίνακες ζωγραφικής που αναφέρονται στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, όπως η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης της πόλης από τον Χασάν Ταχσίν, η είσοδος στην πόλη του βασιλιά Γεωργίου και του αρχιστρατήγου του ελληνικού στρατού διαδόχου Κωνσταντίνου, φιλοτεχνήθηκαν από τον ζωγράφο Κενάν Μεσαρέ, γιο του Τούρκου αρχιστρατήγου Χασάν Ταχσίν πασά, ο οποίος παρέδωσε την πόλη στους Έλληνες (!). Ο Κενάν παρέμεινε στην Ελλάδα (στα Γιάννενα), πήρε την ελληνική υπηκοότητα και οι απόγονοί του με το επώνυμο Μεσαρέ συνεχίζουν να μένουν στην «πατρίδα τους».

ΠΗΓΕΣ:
https://greekmilitaryvoice.wordpress.com/2015/10/26/26-οκτωβριου-1912-απελευθερωση-τησ-θεσσαλο/
http://www.balkanwars.gr/apeleutherossi-thessalonikis.html


Στη λόγχη των Ελλήνων


Ποίημα του Τάκη Μπάρλα για το Έπος του '40

Ω λόγχη, αστραφτερή στενή λεπίδα,
σαν τις ψυχές μας ίσια και γυμνή,
άντρες εσέ κρατάνε αληθινοί,
που μόνη έχουν τα στήθη τους ασπίδα !

‘Ω λόγχη, αστραφτερή απ’ ατσάλι αχτίδα
στην άβυσσο του νου τη σκοτεινή!
Τ’ ανθρώπου, π’ άψυχη ήταν μηχανή,
στερνή και μόνη απόμεινες ελπίδα !

Λόγχη αντρειωμένων, λόγχη των Ελλήνων,
άστραψες κι αντιλάλησαν οι αιώνες,
κι’ οι σκλάβοι κόσμοι ανάκραξαν μαζί:

Ακόμα η θεία μανία των Σαλαμίνων!
Ακόμη οι Πλαταιές κι οι Μαραθώνες!
Ακόμα των ηρώων το πνεύμα ζή!

Για μας παιχνίδι ο πόλεμος και το ντουφέκι γλέντι (1940)


Δημοτικό τραγούδι για το Έπος του '40

Για μας παιχνίδι ο πόλεμος και το ντουφέκι γλέντι.
Τα βόλια που σφυρίζουνε, δε σκιάζουν το λεβέντη.
Κι είναι χαρά, Πατρίδα μου, για σε να πολεμήσω
και τη ζωή που μού ‘δωσες, να σου τη δώσω πίσω.

Τώρα, που το άδικο του εχθρού με βασανίζει χέρι,
γέροι, γυναίκες και παιδιά, θε να γενούμε ταίρι.
Ένας στρατός, με μια καρδιά, σε μια φωνή θ’ ακούμε!
«Ελεύθερα πεθαίνουμε και δούλοι εμείς δε ζούμε»!

Οι Θερμοπύλες τό ‘δειξαν, τ’ Αρκάδια, οι Μαραθώνες
και τό ‘δαν και θαμπώθηκαν χώρες, λαοί και αιώνες.
Μες στην καρδιά με γράμματα, γραμμένο μια για πάντα
πάντ’ άσβηστο, πάντ’ άγρυπνο, θα ζει και το Σαράντα.

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: «Τα Ιδανικά του '40»


Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για το Έπος του 1940, δημοσιευμένο τον Οκτώβριο του 1992, με τίτλο «Τα Ιδανικά του '40»

Δέν ἦσαν ἄνθρωποι. Ἦσαν ὑπεράνθρωποι οἱ πρωταγωνιστές τοῦ ἔπους τοῦ ᾽40. Κατώρθωσαν τό ἀκατόρθωτο, καί σημάδεψαν τήν ἱστορία τοῦ κόσμου. Ὤρθωσαν τό ἀνάστημά τους ἐμπρός στήν ἐπηρμένη ὀφρύ τοῦ Ἄξονος. Καί ὡς ἄλλοι μικρόσωμοι Δαυίδ, ἐνίκησαν οὐσιαστικά τούς Γολιάθ τῆς οἰκουμένης. Οἱ Ἕλληνες, γιά ἄλλη μιά φορά, ἐθαυματούργησαν. Μέ τή δύναμη τῆς πίστεως, μέ τήν ὀργή τῆς ἀδικίας, μέ συνισταμένη τήν ἑνότητα. Πέρασαν 5 2 χρόνια ἀπό τότε. Καί ἡ μνήμη δέν ἐξασθενεῖ ἐμπρός στό θαῦμα. Ἡ ἐφετεινή ἐπέτειος συμπίπτει μέ ἀνοιχτές πληγές στά Βαλκάνια, μέ ἐπικίνδυνες διεκδικήσεις σέ βάρος μας, μέ ἀπειλή τῆς συρρίκνωσης μπροστά μας. Καί στό ἐσωτερικό κρίση καί γκρίνια. «Ἔξωθεν μάχαι, ἔσωθεν φόβοι». Ἡ ἱστορία ἐπαναλαμβάνεται καί οἱ αἰῶνες ἀντιγράφουν ἀλλήλους. Τώρα καί πάλιν οἱ θούριοι τῆς ἐπαγρύπνησης ἠχοῦν. Καί συγκλονίζουν. Ἡ Ἑλλάδα, νησίδα ἀσφαλείας καί εἰρήνης μέχρι τώρα στήν περιοχή, καλεῖται νά διαφυλάξει τό θησαυρό της αὐτό καί νά παίξει τό ρόλο της ἔντιμα καί δυναμικά. 

Μέ τήν πεῖρα τῆς ἱστορίας της, πού σήμερα τῆς γίνεται ἐφόδιο ἀπαραίτητο γιά τήν ἐξόρμηση τῆς νίκης. Ἄν οἱ ἄλλοι στηρίζονται στή λογική τῶν ἀριθμῶν, ἐμεῖς ἔχουμε τή λογική τῆς καρδιᾶς, τῆς πίστεως καί τῶν ἀξιῶν τοῦ πολιτισμοῦ μας. Καί δέν τήν ἀπαρνούμεθα. Εἴμαστε λαός μικρός καί ἀριθμητικά ὀλίγος. Μά διαθέτουμε πολύτιμο κεφάλαιο τήν πνευματική μας κληρονομιά καί τήν ἀπίστευτη καί ἀστείρευτη πηγή καί δύναμη τῆς ψυχικῆς ὀμορφιᾶς, τοῦ κάλλους, τοῦ ὡραίου καί τοῦ ἀληθινοῦ.

Ἕνας λαός οὐσιαστικά μεγάλος καί πραγματικά δυνατός εἶναι μόνο ἐκεῖνος πού πιστεύει στά ἰδανικά του καί μάχεται νά τά συντηρήσει. Κι ἐμεῖς ἔχουμε ἰδανικά. Ἄς ἀγωνισθοῦμε νά τά ἀξιοποιήσουμε. Μᾶς ἀνήκουν. 

Χριστόδουλος: «Προσηλωθείτε με φανατισμό στις ρίζες σας»


Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δημοσιευμένο τον Μάρτιο του 1993 όπου μας προέτρεπε να αγωνιστούμε με φανατισμό για το Έθνος μας και να μην απελπιζόμαστε από τους προδότες πολιτικούς. Σήμερα μας κυβερνούν επίσημα οι άθεοι και αρνησιπάτριδες κομμουνιστές, νοσταλγοί του Βελουχιώτη και των εγκλημάτων του Μελιγαλά. Ακόμα δεν είναι αργά. Με φανατική πίστη στο Έθνος θα νικήσουμε μόνο! 

Βλασφημία ἐναντίον τοῦ πνεύματος ἦτον ἡ δολοφονία τοῦ Κυβερνήτου


''Διότι εἶναι Πανολέθριον νὰ μὴ ὁμολογεῖται, ὅτι ἡ Ἑλλὰς εἶναι χώρα Παράφρων, ἀπ᾿ αὐτῆς ἀκόμη τῆς μακρινῆς ἡμέρας, καθ᾿ ἣν οἱ δύο Μαυρομιχάλαι, ἐμαχαίρωσαν καὶ ἐπιστόλισαν τὸν Καποδίστριαν''.
Περικλής Γιαννόπουλος


«Ὁ φιλαλήθης διηγητὴς τῆς συνομιλίας τοῦ Κυβερνήτου μὲ τὸν Μαυρομιχάλη, μοῦ ἐπρόσθεσε ἀκόμη, ὅτι σμίγοντας ὁ νέος τὴν ἡμέραν ἐκείνην φίλον του, τοῦ εἶπε: «Σήμερον ὁ Κυβερνήτης μὲ ἔκανε νὰ ἐντραπῶ». Θεία ἐντροπή, θυρωρὲ πολλῶν ἀρετῶν! Διατὶ νὰ μὴν προφυλάξεις τὸν Γεώργιο Μαυρομιχάλη τὶς 27 Σεπτεμβρίου, καὶ ἀντὶ νὰ σκύψει νὰ φονεύσει τὸν ἄνδρα, νὰ ἤθελε σκύψει νὰ τοῦ φιλήσει τὸ χέρι! ἄξιζαν τὰ χέρια τοῦ πατρός του!

23 Σεπτεμβρίου 1821 Τριπολιτσά, Τούρκοι και Εβραίοι


Από τα Απομνημονεύματα του Φώτιου Χρυσανθόπουλου (Φωτάκος), υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Οι Τούρκοι ειδοποιήθησαν, εν ώ ήσαν ακόμη είς την συνέλευσιν, ότι οι Έλληνες εμβήκαν, έτρεξεν ο καθένας είς το σπίτι του δια να σώση την φαμίλιαν του και τα πράγματα του και καμμίαν προσοχήν δεν έδοσαν διά να εμποδίσουν το έμβασμα των στρατιωτών.

Ο Χριστόδουλος για την ευθύνη μας απέναντι στην αθεΐα



Αποσπάσματα από το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου «Η ευθύνη μας για την αθεΐα».

Άπ’ τήν άρχή πρέπει νά τό ομολογήσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνης γιά τήν σημερινή αθεΐα βαρύνει εμάς τούς χριστιανούς. Αύτοί πού σήμερα είναι άθεοι έφθασαν εκεί γιατί  τούς φταίξαμε κι’ εμείς.

Ιωάννης Συκουτρής - «Ανάσταση χωρίς ταφή δεν υπάρχει»


Η ηρωική αντίληψις της Ζωής αναχωρεί από την αρχήν, ότ' η Ζωή ειν' ένας διαρκής αγών, μια αδιάκοπος χωρίς τέρμα και χωρίς σταμάτημα, μάχη εναντίον της φύσεως, εναντίον των άλλων ανθρώπων, εναντίον του εαυτού μας. Επομένως και ο άνθρωπος, κάθε γενεάς ο άνθρωπος, αποτελεί μια συνεχή μετάβασιν προς κάτι ανώτερον. Όχι προς ένα διαφορετικόν είδος οργανικού όντος (τον υπεράνθρωπον π.χ. του Nietzsche), αλλά προς το να γίνη φορεύς μιας ανωτέρας, δηλαδή εντονωτέρας και πλουσιωτέρας μορφής της Ζωής.

Δραγούμης: «Στην ανατροφή των Ελλήνων χρειάζονται κίνδυνοι και πόλεμος»


Άρθρο του Ίωνος Δραγούμη δημοσιευμένο στον «Νουμά» στις 23 Δεκεμεβρίου του 1907. Στο βιβλίο του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» πούβγαλαν τ' Αλεξαντριανά «Γράμματα» στα 1914 μπορεί σε δεύτερη έκδοση, να μπει το άρθρο αυτό για πρόλογο, αφού πολλά σημεία του άρθρου δείχνονται πιο ξάστερα στο βιβλίο του εκείνο. Σήμερα μπορούμε να αντιληφθούμε πως όσα βιώνει το Έθνος μας μπορούμε να τα διαχειριστούμε με τρόπο ευεργετητικό για να δυναμώσουμε πάλι. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»

Ο Ίων Δραγούμης για την Μεγάλη Ιδέα


Απόσπασμα από το άρθρο του Ίωνος Δραγούμη που γράφτηκε στη Ρώμη στις 7 Σεπτέμβρη του 1909 και δημοσιεύτηκε στον «Νουμά» στις 11 Οκτώβρη του 1909. Ήταν η Γ' προκήρυξη του Ίωνος Δραγούμη προς τους «στους ξεσκλαβωμένους και στους αξεσκλάβωτους Έλληνες, γιατί ελεύτεροι Έλληνες δεν υπάρχουν πια ή ακόμη»

Μεταξάς: Μια καλή εκπαίδευση πρέπει να περιορίση τον εγωισμό!


Οι ανατροπείς ήξεραν τι έπρεπε να θίξουν. Ήθελαν να θίξουν μίαν χορδήν που έχει όλος ο κόσμος και ιδιαιτέρως η νεότης και την οποίαν μία καλή εκπαίδευσις πρέπει να την περιορίση: Τον εγωισμό σας. Είδον ότι πρέπει να κεντρίσουν τον εγωισμό σας, την ιδέαν δηλαδή ότι το σύνολον δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μέσον διά να ανεβή το άτομον. Και ενώ σας εξέθετον δολίως τα δήθεν δόγματά τους ότι το άτομον δεν είναι τίποτε άλλο και πρέπει να εξαφανισθή μέσα εις το σύνολον, γιατί αυτή έλεγον πως είναι η θεωρία των, συγχρόνως και αυτοί μαζί με σας και οι άλλοι οι μεγάλοι και μικροί παραστρατημένοι εζήτουν να καταστρέψουν το σύνολον διά να ανεβή το άτομόν των.

Ιωάννης Μεταξάς

Χριστόδουλος: «Κιοτέψαμε ή ανίκανοι μας κυβερνούν;»

 Στήν Ἑλλάδα φιλοξενοῦνται χιλιάδες Ἀλβανοί –ὄχι μόνο βορειοηπειρῶτες– πού δουλεύουν, ἀποταμιεύουν καί ἐξάγουν συνάλλαγμα γιά νά ζήσουν οἱ συγγενεῖς των πού πεινοῦν στήν Ἀλβανία. Καί ἡ χώρα αὐτή μᾶς εἰρωνεύεται καί μᾶς λοιδωρεῖ. Κι ἐμεῖς κυτταζόμαστε. Μᾶς φτύνουν καί σκουπιζόμαστε. Διερωτῶμαι ἄν εἴμαστε λαός ὑπερήφανος ἤ ἀναξιοπρεπής.   Ἔχουμε κότσια νά ὑπερασπισθοῦμε τούς ὁμογενεῖς μας πού κινδυνεύουν ἤ τούς ρίχνουμε βορά στό στόμα τοῦ λύκου; Μποροῦμε νά ἀσκήσουμε τά δικαιώματά μας ὡς μέλη τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης; Κιοτέψαμε ἤ ἀνίκανοι μᾶς κυβερνοῦν;


Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δημοσιευμένο τον Ιούνιο του 1994 με τίτλο «Κιοτέψαμε;» σχετικά με τον ελληνισμό της Β. Ηπείρου.

Ἡ ἑλληνική μειονότης στήν Ἀλβανία εὑρίσκεται στό στόχαστρο τῆς ἀλβανικῆς κυβερνήσεως.

Οι σκοποί της 4ης Αυγούστου


Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάσι αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς.

Διάγγελμα προς τον Ελληνικόν Λαόν διά την μεταβολήν της 4ης Αυγούστου



Πρὸς τὸν Ἑλληνικὸν Λαὸν

Ἐνῶ ἡ Βουλὴ ἡ ἐκλεγεῖσα μετὰ τὰς μακρὰς ἐσωτερικὰς περιπετείας τοῦ Ἔθνους τὸν Ἰανουάριον τοῦ 1936, ὅπως ἀποκαταστήσῃ τὴν ἐσωτερικὴν γαλήνην καὶ τάξιν, ἀπεδείχθη εὐθὺς ἐξ ἀρχῆς ἀνίκανος καὶ εἰς τοῦτο καὶ εἰς τὸ νὰ δώσῃ Κυβέρνησιν εἰς τὴν χώραν, καὶ ἡ ἀνικανότης αὕτη ἀπεδείχθη καὶ κατόπιν καὶ τελευταίως ἀκόμα ἕνεκα τῶν ἀθεραπεύτων κομματικῶν ἀντιθέσεων καὶ προσωπικῶν ἐρίδων, αἵτινες ἐλάχιστα ἐνδιέφερον τὴν μεγίστην μᾶζαν τοῦ ἐργαζομένου λαοῦ, ὁ κομμουνισμὸς ἐπωφελούμενος καὶ τῆς περιστάσεως ταύτης καὶ τῆς πρὸς αὐτὸν δοθείσης ὑποστηρίξεως διαφόρων πολιτικῶν μερίδων ἤγειρε θρασυτάτην τὴν κεφαλήν του, ἀπειλῶν σοβαρώτατα τὸ κοινωνικὸν καθεστὼς τῆς Ἑλλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για τους νέους και τα ιδανικά της φυλής μας


Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου «Το σεξ στην οθόνη».

Πρέπει όλοι μας να προσέξουμε το πιο σοβαρό, που είναι η κατάλληλη διαπαδαγώγησι των νέων μας και των ωρίμων, ώστε να είναι σε θέσι να αμύνωνται μόνοι τους εναντίον του κακού, χωρίς να χρειάζεται η λήψι προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων.

Προφητικό άρθρο του Χριστόδουλου «Η θύελλα που επέρχεται»


Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου όταν ακόμα ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος με τίτλο «Η θύελλα που επέρχεται». Πικρή δικαίωση....

Δραγούμης, Χριστόδουλος και Μακεδονία


Σιχαίνομαι τη φρονιμάδα σου. Αν μπορούσα να καταστρέψω μονος μου το κρατος το Ελληνικό θα το έκανα αμεσως. Τι χρησιμεύει ενα κράτος Ελληνικό που αντί κάθε άλλη εξωτερική πολιτική διορίζει προξένους στην Ανατολή και πρεσβεις στη Δυση και τους ξεπροβαδίζει με την μονάκριβη ευχή και οδηγία «προσέχετε να μην γεννάτε ζητήματα», Αν το κράτος δεν νοιώθει τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει, δεν αξίζει να ζει. 

Σιωνιστές: «Η διαίρεσις του λαού εις κόµµατα τους έχει φέρει όλους εις την διάθεσίν µας»


Από το Κεφάλαιο Θ΄των Πρωτοκόλλων των σοφών της Σιών. 

Εφαρµόζοντες τας αρχάς µας, προσέξατε εις τον χαρακτήρα του λαού, εν τω µέσω του οποίου θα ευρίσκεσθε και, θα δράτε· γενική και οµοιόµορφος εφαρµογή των αρχών τούτων προ της αναµορφώσεως της ανατροφής του λαού δεν δύναται να έχη επιτυχίαν.

Η πόλις - Κων. Καβάφης, Βαγγέλης Παπαθανασίου

Η πόλις - Κωνσταντίνος Π. Καβάφης 
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου 
Από την ταινία: «Καβάφης», του Γιάννη Σμαραγδή.
Απαγγελία: Δημήτρης Καταλειφός.

Χριστόδουλος: «Πόση δημοκρατία έχουμε;»



Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για την ανυπαρξία της δημοκρατίας ελλείψει χρημάτων...Δημοσιευμένο το 1993... με τίτλο «Πόση δημοκρατία έχουμε;»

Μακρυγιάννης: «Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι γονείς της ανθρωπότητος»

Καὶ τί σας ἔκαμεν αὐτὸ τ᾿ ὄνομα τῶν Ἑλλήνων ἐσᾶς τῶν γενναίων ἀντρῶν τῆς Εὐρώπης, ἐσᾶς τῶν προκομμένων, ἐσᾶς τῶν πλούσιων; Ὅλοι οἱ προκομμένοι ἄντρες τῶν παλαιῶν Ἑλλήνων, οἱ γοναῖγοι ὅλης τῆς ἀνθρωπότης, ὁ Λυκοῦργος, ὁ Πλάτων, ὁ Σωκράτης, ὁ Ἀριστείδης, ὁ Θεμιστοκλῆς, ὁ Λεωνίδας, ὁ Θρασύβουλος, ὁ Δημοστένης καὶ οἱ ἐπίλοιποι πατέρες γενικῶς τῆς ἀνθρωπότης κοπιάζαν καὶ βασανίζονταν νύχτα καὶ ἡμέρα μ᾿ ἀρετή, μὲ ῾λικρίνειαν, μὲ καθαρὸν ἐνθουσιασμὸν νὰ φωτίσουνε τὴν ἀνθρωπότη καὶ νὰ τὴν ἀναστήσουν νά ῾χη ἀρετὴ καὶ φῶτα, γενναιότητα καὶ πατριωτισμόν. Ὅλοι αὐτεῖνοι οἱ μεγάλοι ἄντρες τοῦ κόσμου κατοικοῦνε τόσους αἰῶνες εἰς τὸν Ἅδη ῾σ ἕναν τόπον σκοτεινὸν καὶ κλαῖνε καὶ βασανίζονται διὰ τὰ πολλὰ δεινὰ ὁποῦ τραβάγει ἡ δυστυχισμένη μερικὴ πατρίδα τους. Χάνοντας αὐτεῖνοι, ἐχάθη καὶ ἡ πατρίδα τους ἢ Ἑλλάς, ἔσβυσε τ᾿ ὄνομά της.

Από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη

Χάριτες μεγάλες χρωστάγει ἡ πατρίδα ῾σ ὅλους τους εὐεργέτες καὶ κατεξοχὴ ῾σ αὐτοὺς τοὺς γενναίους κι᾿ ἀγαθοὺς ἄντρες. Ὅτι αὐτεῖνοι, ἀφοῦ οἱ συνεισφορὲς τοὺς ἦταν κι᾿ ὄντως μεγάλες καὶ μᾶς ἀνάστησαν εἰς τὰ δεινά μας, δὲν θυσιάσαν ποτὲς δόλο κι᾿ ἀπάτη, νὰ κατατρέχουν πεθαμένους ἀνθρώπους οἱ ζωντανοὶ καὶ οἱ ἀντρείγοι· δὲν θέλουν τὴν γῆς καὶ τὴν θάλασσα νὰ τὴν ρουφήσουν αὐτεῖνοι, νὰ μὴν ζήσουν ἄλλοι δυστυχεῖς καὶ κατασκλαβωμένοι καὶ καταφρονεμένοι τόσους αἰῶνες. Ἀφοῦ ὁ Θεὸς τοὺς λυπήθη καὶ θέλει νὰ τοὺς ἀναστήσῃ, οἱ ἄνθρωποι τοὺς καταπολεμοῦν νὰ τοὺς φάνε, νὰ τοὺς χάσουνε, νὰ τοὺς σβύσουνε νὰ μὴν ξαναειπωθοῦν Ἕλληνες. 

Η Μάχη του Γρανικού (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η Μάχη του Γρανικού όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

17. Όταν επώνυμος άρχων στην Αθήνα ήταν ο Κτησικλής, οι Ρωμαίοι ανέδειξαν υπάτους τον Γάιο Σουλπίκιο και τον Λεύκιο Παπίριο, ενώ ο Αλέξανδρος βάδισε με τον στρατό του στον Ελλήσποντο και διαπεραίωσε τις δυνάμεις του από την Ευρώπη στην Ασία. Ο ίδιος κατέπλευσε με εξήντα πολεμικά πλοία στην περιοχή της Τρωάδας και πρώτος απ' όλους τους Μακεδόνες έριξε από το πλοίο το δόρυ του και το κάρφωσε στη γη.

Η μάχη της Ισσού (Αρριανός)


Η μάχη της Ισσού όπως την κατέγραψε ο Αρριανός

Ενώ βρισκόταν ακόμη στο Μαλλό, έμαθε ότι ο Δαρείος στρατοπεδεύει με όλο του το στράτευμα στους Σώχους. Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ασσυρία και απέχει από τις ασσυριακές πύλες δύο σταθμούς περίπου. Συγκέντρωσε λοιπόν τους εταίρους και τους ανακοίνωσε τα νέα για το Δαρείο και τη στρατιά του.

Η μάχη της Ισσού (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η μάχη της Ισσού όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

31. Κάλεσε, λοιπόν, (Ο Δαρείος) τις δυνάμεις του απ' όλα τα σημεία της αυτοκρατορίας και πρόσταξε να τον συναντήσουν στη Βαβυλώνα. Από τους συγγενείς και τους φίλους, επίσης, διάλεξε τους κατάλληλους και τους ανέθεσε διοικήσεις ανάλογα με τις ικανότητες τους, ενώ άλλους τους όρισε να πολεμήσουν στο πλευρό του.

Η μάχη της Ισσού (Πλούταρχος)


Η μάχη της Ισσού από το έργο του Πλουτάρχου «Βίοι Παράλληλοι»

20. Στο στρατό του Δαρείου ήταν κάποιος Μακεδόνας, Αμύντας, που είχε εξοριστεί από τη Μακεδονία και γνώριζε τον χαρακτήρα του Αλέξανδρου.

Friedrich Hoelderlin «Η αποδημία»


Εκεί πέρα στις όχθες, κάτω απ' τα δέντρα
της Ιωνίας, στις πεδιάδες του Καΰστρου,
όπου γερανοί αγάλλονται εις τον αιθέρα
Και περικλείονται από βουνά που θαμποφέγγουν μακριά.

Η Μάχη του Γρανικού (Αρριανός)


Η Μάχη του Γρανικού όπως την κατέγραψε ο Αρριανός

13. Εν τω μεταξύ, ο Αλέξανδρος προχωρούσε προς το Γρανικό ποταμό, έχοντας παρατάξει το στρατό του. Τοποθέτησε τη φάλαγγα των οπλιτών σε δύο σειρές, παρέταξε το ιππικό και διέταξε να ακολουθούν οι σκευοφόροι.

Η μάχη της Μυκάλης (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η μάχη της Μυκάλης όπως την κατέγραψε ο  Διόδωρος Σικελιώτης

34. Στην Ιωνία επίσης, έδωσαν μεγάλη μάχη οι Έλληνες με τους Πέρσες την ίδια μέρα που δόθηκε η μάχη στις Πλαταιές, και εφόσον έχουμε σκοπό να γράψουμε γι' αυτή, θα πιάσουμε από την αρχή την αφήγησή της.

«Τ᾿ ἀνδρειωμένου ὁ θάνατος δίνει ζωὴ στὴ νιότη»



Ὁ Δῆμος καὶ τὸ καρυοφύλλι του
Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Ἐγέρασα, μωρὲς παιδιά. Πενήντα χρόνους κλέφτης
τὸν ὕπνο δὲν ἐχόρτασα, καὶ τώρ᾿ ἀποσταμένος
θέλω νὰ πάω νὰ κοιμηθῶ. Ἐστέρεψ᾿ ἡ καρδιά μου.
Βρύση τὸ αἷμα τὄχυσα σταλαματιὰ δὲ μένει.

Η Μάχη του Γρανικού (Πλούταρχος)


Η Μάχη του Γρανικού όπως την κατέγραψε ο Πλούταρχος στο έργο του «Βίοι Παράλληλοι»

16.  Στο μεταξύ οι στρατηγοί του Δαρείου είχαν συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη και την είχαν παρατάξει στη διάβαση του Γρανικού. Ήταν ίσως αναγκαίο να πολεμήσουν σαν να ήταν στις πύλες της Ασίας, για την είσοδο και την αρχή του πολέμου.

Η μάχη της Μυκάλης (Ηρόδοτος)


Η μάχη όπως την κατέγραψε ο Ηρόδοτος

90. Την ίδια μέρα που οι Πέρσες ηττήθηκαν στις Πλαταιές, υπέστησαν άλλη μια ήττα στη Μυκάλη της Ιωνίας.

Η συνάντηση του Λασσάνη με τον Λουδοβίκο Α'

Στις 6 Ιουνίου 1828 ο Λασσάνης παρουσιάζεται στον βασιλιά Λουδοβίκο, ο όποιος τον δέχθηκε στον κοιτώνα του (σημειώνει: (« τί λιτότης!») και τον κράτησε μία ολόκληρη ώρα από τις 12.30-1.30. Ο Λουδοβίκος ζήτησε να μάθη πώς άρχισε η Επανάσταση και πώς τους εκλεισαν στις φυλακές. Ένδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη («περί του μακαρίτου») και για την σύγχρονη εκστρατεία των Ελλήνων στην Αττική. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ο Λουδοβίκος του είπε τα έξής, τα όποια αποδίδει άμέσως κατόπιν ο Λασσάνης, όπως τα θυμάται, με μερικά γραμματικά και συντακτικά λάθη (Η καταγραφή της συνομιλίας τους πιάνει συνολικά 31/2 σελίδες του ημερολογίου του):

«'Όταν στα δεκατέσσερά μου χρόνια μελετούσα την άρχαία γεωγραφία, χτυπούσε η καρδιά μου πιο δυνατά σε κάθε όνομα των άρχαίων τόπων της πατρίδας σας. Φλέγομαι για την Ελλάδα.  Το απέδειξα κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, όπου υπέγραψα κάτω από το όνομα του αυτοκράτορα Αλέξανδρου με ένα μεγαλύτερο ποσό.’Ήδη πριν από δέκα χρόνια μίλησα με τον κόμη Καποδίστρια για την ελευθερία της Ελλάδας.

Κ. Καρυωτάκης - Μαρμαρωμένε Βασιλιά



Καὶ ρίχτηκε μὲ τ᾿ ἄτι του μὲς στῶν ἐχθρῶν τὰ πλήθια,
τὸ πύρινο τὸ βλέμμα του σκορποῦσε τὴν τρομάρα,
καὶ τὸ σπαθί του τὴ θανή. Στὰ χάλκινά του στήθια,
ἐξέσπασε ἡ ὄργητα σὲ βροντερὴ κατάρα.

Η Άλωση της Πόλης (Μιχαήλ Δούκας)


Η Άλωση της Πόλεως όπως την κατέγραψε ο Μιχαήλ Δούκας

ΧΧΧΙΙΙ. 3. Εκείνος, ο Μεχμέτ δηλαδή, έφτασε στη Μαγνησία στα μέσα του Γενάρη. Μόλις πέρασε ο Γενάρης, στις πέντε Φεβρουαρίου, έφτασε σαν γοργόφτερος αετός κάποιος από τους ταχυδρόμους και του έδωσε στα χέρια του μια επιστολή προσεκτικά σφραγισμένη.

Γ. Βιζυηνός «Ο τελευταίος Παλαιολόγος»


Γεώργιος Βιζυηνός, Ο τελευταίος Παλαιολόγος

Στοὺς συμβολισμοὺς τῆς παραδόσεως, γιαγιὰ εἶναι οἱ παλαιὲς γενεὲς καὶ ἐγγονὸς ἡ νέα γενιά, ἡ ὁποία πρέπει νὰ κάνει τὸ καθῆκον της.

- Τὸν εἶδες μὲ τὰ μάτια σου, γιαγιὰ τὸν Βασιλέα
ἢ μήπως καὶ σοῦ φάνηκε, σὰν ὄνειρο νὰ ποῦμε,
σὰν παραμύθι τάχα;

Κωνσταντῖνος Π. Καβάφης - Θεόφιλος Παλαιολόγος


Ὁ τελευταῖος χρόνος εἶν᾿ αὐτός. Ὁ τελευταῖος τῶν Γραικῶν αὐτοκρατόρων εἶν᾿ αὐτός. Κι᾿ ἀλλοίμονον
τί θλιβερὰ ποὺ ὁμιλοῦν πλησίον του.
Ἐν τῇ ἀπογνώσει του, ἐν τῇ ὀδύνῃ
ὁ Κὺρ Θεόφιλος Παλαιολόγος
λέγει «Θέλω θανεῖν μᾶλλον ἢ ζῆν».

To χρονικό της πολιορκίας και η άλωση της Πόλης


To χρονικό της πολιορκίας και η άλωση της Κωνσταντινούπολης

Γεώργιου Φραντζή

Οι δυστυχείς Ρωμαίοι, αφού άκουσαν τα λόγια του αυτοκράτορα, έσφιξαν την καρδιά τους, αγκα­λιάστηκαν και έκλαιγαν όλοι μαζί. Κανένας δεν έφερνε πια στη μνήμη του τα αγαπημένα του παι­διά, τη γυναίκα και την περιουσία του, αλλά ήθε­λαν όλοι να πεθάνουν για τη σωτηρία της πατρίδας τους.

Χριστόδουλος: «Ας στρέψουμε τά βλέμματα πρός τή Μεγάλη Ἰδέα...»


Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τίτλο «Αποφράδα ημέρα» που δημοσιεύτηκε τον Μαϊο του 1984 λόγω της Μαύρης Τρίτης του 1453. Την 29η Μαΐου που έπεσε η Πόλη.

Ο λόγος του Παλαιολόγου (Γεώργιος Φραντζής)


Ο λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όπως τον κατέγραψε ο Γεώργιος Φραντζής

Ακούγοντας εμείς στην Πόλη την πελώρια κραυγή που έμοιαζε με βρόντο μεγάλο της θάλασσας, αναρωτιόμασταν τι να ήταν άραγε. Σε λίγο μάθαμε σίγουρα ότι για την επαύριο ο αμιράς ετοίμαζε πόλεμο εναντίον της Πόλεως από ξηράς και θαλάσσης, όσο πιο σφοδρό μπορούσε.

Τι έκανε ο αυτοκράτορας την ώρα της μάχης (Γ. Φραντζής)



Από την διήγηση του αυτόπτη μάρτυρα της Αλώσεως της Πόλεως, Γεωργίου Φραντζή

Θα σας περιγράψω τώρα τι έκανε ο αυτοκράτορας την ώρα της μάχης, ώστε να το μάθουν όλοι.

Όταν ο σουλτάνος ετοιμαζόταν για πόλεμο, οι υπόλοιποι Χριστιανοί ηγεμόνες συσκέπτονταν για την αποστολή βοήθειας. Οι γειτονικοί ηγεμόνες είναι φανερό ότι δεν έκαναν τίποτα.

Παλαιολόγος «..πάντες ἵνα προτιμήσωμεν ἀποθανεῖν μᾶλλον ἢ ζῆν...»



Από την τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Ἐμεῖς μέν, εὐγενέστατοι Ἄρχοντες καὶ ἐκλαμπρότατοι δήμαρχοι καὶ στρατηγοὶ καὶ γενναιότατοι στρατιῶται καὶ πᾶς ὁ πιστὸς καὶ τίμιος λαός, καλὸς οἴδατε ὅτι ἔφθασεν ἡ Ὥρα καὶ ὁ ἐχθρὸς τῆς πίστεως ἡμῶν βούλεται ἵνα μετὰ πάσης τέχνης καὶ μηχανῆς ἰσχυροτέρως στενοχωρήσῃ ἡμᾶς καὶ πόλεμον σφοδρὸν μετὰ συμπλοκῆς μεγάλης καὶ συρρήξεως ἐκ τῆς χέρσου καὶ θαλάσσης δώσῃ ἡμῶν μετὰ πάσης δυνάμεως, ἵνα, εἰ δυνατόν, ὡς ὄφις τὸν ἰὸν ἐκχύσῃ καὶ ὡς λέων ἀνήμερος καταπίῃ ἡμᾶς.

Δυο τραγούδια για την Πόλη


Τῆς Ἁγιά-Σοφιᾶς



Σημαίνει ὁ Θεός, σημαίνει ἡ γῆς, σημαίνουν τὰ ἐπουράνια, 
σημαίνει κι ἡ Ἁγιά-Σοφιά, τὸ μέγα μοναστήρι, 
μὲ τετρακόσια σήμαντρα κι ἑξήντα δυὸ καμπάνες, 
κάθε καμπάνα καὶ παπᾶς, κάθε παπᾶς καὶ διάκος.

Ο θάνατος του ήρωος, είναι πάντοτε μία έκρηξις ηφαιστείου...


Απόσπασμα από τον ''Ηρωικό τρόπο ζωής'' του Ιωάννη Συκουτρή:

Η Ζωή είν’ ένας διαρκής αγών, μία αδιάκοπος, χωρίς τέρμα και χωρίς σταμάτημα, μάχη εναντίον της φύσεως, εναντίον των άλλων ανθρώπων, εναντίον του εαυτού μας…

Καὶ θέλω νὰ πεθάνω νέος. Καὶ θέλω νὰ πεθάνω ὀρθός.

Ἐσᾶς ἐσᾶς σᾶς χρειάζονται αὐτά· ἐμενα δὲν μοῦ χρειάζονται τίποτε. Ἐμένα μὲ ἐνοχλοῦν μόνον, μὲ βαρύνουν μόνον. Μὴ κάμνετε σὰν Εὐρωπαῖοι. Ἐγὼ δὲν κάθομαι νὰ κτενίσω τέτοια βάρη. Ἐγὼ θέλω νὰ εἶμαι ἐλαφρός, σὰν τὸ πουλί. Τύχη τὰ πάντα καὶ τύχη ὤθησεν ἕναν ἀπὸ ἐμᾶς νὰ ἰδῇ δέκα πράγματα περισσότερα διὰ τὴν κοινὴν ζωήν. Πάρετε αὐτὰ τὰ πράγματα, μὴ τὰ χάσετε.