Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Ξημέρωναν Χριστούγεννα - Κώστας Κρυστάλλης


Ξημέρωναν Χριστούγεννα. Οι εκκλησιές σημαίνουν,
κουνιούνται τα καμπαναριά, κι οι φωνές που βγαίνουν

Ένας Θεός - Κωστής Παλαμάς


Ω! μέσα μου γεννιέται ένας Θεός! 
και το κορμί μου γίνεται ναός, 
δεν είναι ως πρώτα φάτνη ταπεινή· 
μέσα μου λάμπουν ξάστεροι ουρανοί,

Χριστούγεννα - Κωστής Παλαμάς


Τι φῶς καὶ χρῶμα κι ἐμορφιὰ νὰ σκόρπιζε τ’ ἀστέρι,
ὁποὺ στὴν κούνια τοῦ Χριστοῦ, τοὺς μάγους ἔχει φἑρει!...

Η Μάχη των Θερμοπυλών (Ηρόδοτος)



Τα γεγονότα των Θερμοπυλών όπως τα κατέγραψε ο Ηρόδοτος

201. Αυτή, λοιπόν, ήταν η θέση του Ξέρξη και του στρατού του στην Τραχινία της Μηλίδας, ενώ οι Έλληνες είχαν καταλάβει τα στενά που είναι γνωστά στους ντόπιους ως Πύλες, αυτά που οι υπόλοιποι Έλληνες ονομάζουν Θερμοπύλες. Εκεί βρίσκονταν τα δύο αντίπαλα στρατεύματα, από τα οποία το ένα είχε τον έλεγχο όλης της περιοχής βόρεια από την Τραχίνα και το άλλο όλων των εκτάσεων προς το νότο.

Χριστόδουλος: «Πως εφθάσαμεν ως εδώ;»


Αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου το 1992 με τίτλο «Πως εφθάσαμεν ως εδώ - Η εξελικτική πορεία προς την παρακμή».

Η Μάχη των Θερμοπυλών (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η Μάχη των Θερμοπυλών όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

[11. 1] [...] Όταν άρχοντας της Αθήνας ήταν ο Καλλιάδης, οι Ρωμαίοι κατέστησαν υπάτους τον Σπόριο Κάσσιο και τον Πρόκλο Ουεργίνιο Τρίκοστο, ενώ οι Ηλείοι τελούσαν την εβδομηκοστή πέμπτη Ολυμπιάδα, κατά την οποία ο Συρακόσιος Αστύλος νίκησε στον αγώνα δρόμου ενός σταδίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο βασιλιάς Ξέρξης εκστράτευσε εναντίον της Ελλάδας για την παρακάτω αιτία.

Δραγούμης: «Οι λέξεις ''να ξαναπάρουμε την Πόλη'' σημαίνουν να είμαστε δυνατοί»

Έλληνες ελεεινοί, σας σιχαίνουμαι!  Μπαίνω στην Πόλη με ρωσικό πλοίο. Με τι άλλο πλοίο μπορούσα να μπαίνω στην Πόλη, για να νοιώσω τελειότερα το ταπείνωμά μου; Στην πρώρη είναι ο δικέφαλος αητός, ο ρωσικός· το πλοίο είναι φορτωμένο Ρώσους στρατιώτες και πεζοναύτες Ρώσους που γυρίζουν, φαίνεται, από την Ιαπωνία στην Οδέσσα. Τα χώματα αυτά και τα δέντρα της Θράκης θέλουν να τα βιάσουν σλαυικοί τράγοι, και τα λερώνουν οι αβάσταχτοι πόθοι τους. Ποιος θα τα φυλάξει; Έλληνες ελεεινοί, μήπως θα τα φυλάξετε σεις; Χωρίς πίστη, ακούω και μουρμουρίζει στ' αυτί μου μια φωνή: «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δική μας θάναι»

Αποσπάσματα από το άρθρο του Ίωνος Δραγούμη δημοσιευμένο στον «Νουμά» τον Ιανουάριο του 1905, στα φύλλα 129 και 130 με την υπογραφή «Τοξότης».

Καρυάτιδες - Ιωάννης Πολέμης


Μπροστὰ στὶς Καρυάτιδες, τὶς μαρμαρένιες κόρες,
σταθήκαμε θαυμάζοντας κι οἱ δυό μας ὧρες κι ὦρες.
Ἀκίνητα τὰ μάτια σου ἔδειχναν κάποια λύπη
γιὰ κείνη ποὺ μᾶς ἔκλεψαν κι ἀπὸ τὶς ἄλλες λείπει,

στὴ ξενιτιά, στὴν σκοτεινιά, στὰ πέρατα τοῦ κόσμου.
Μὰ ἐγὼ τὶς ἔβρισκα σωστές, ὅλες σωστὲς ἐμπρός μου
κι ἔλεγα πὼς θὰ γύρισε κι ἐκείνη ἀπὸ τὰ ξένα
γιατὶ μετροῦσα, ἀγάπη μου, μαζὶ μ᾿ αὐτὲς καὶ σένα.

 Ιωάννης Πολέμης

Τα επιγράμματα για τους Θερμοπυλομάχους (Διόδωρος Σικελιώτης)


Τα επιγράμματα όπως τα κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

[11,11] Ποιος δε θα θαύμαζε τις αρετές αυτών των αντρών; Των αντρών αυτών που, ομόψυχα, δεν εγκατέλειψαν τη θέση που τους είχε ορίσει η Ελλάδα, αλλά πρόσφεραν πρόθυμα τη δική τους ζωή για την κοινή σωτηρία των Ελλήνων και προτίμησαν να πεθάνουν τιμημένα παρά να ζήσουν ατιμασμένα.

Δραγούμης: Οι κοινωνικές τάξεις κάτω από το Έθνος

Από το άρθρο του Ίωνος Δραγούμη «Το Έθνος, οι τάξες και ο ένας» που δημοσιεύτηκε στον «Νουμά» στις 25 Νοέμβρη του 1907 ως απάντηση στο βιβλίο του  Γ. Σκληρού «Το κοινωνικόν μας ζήτημα».

Από το άρθρο του Ίωνος Δραγούμη «Το Έθνος, οι τάξες και ο ένας» που δημοσιεύτηκε στον «Νουμά» στις 25 Νοέμβρη του 1907 ως απάντηση στο βιβλίο του  Γ. Σκληρού «Το κοινωνικόν μας ζήτημα».

Η μάχη της Τύρου (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η μάχη της Τύρου όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

40. Επί άρχοντος Νικηράτου στην Αθήνα, οι Ρωμαίοι ανέδειξαν υπάτους τον Μάρκο Ατίλιο και τον Μάρκο Ουαλέριο, ενώ διεξήχθη και η εκατοστή δευτέρα Ολυμπιάδα, στην οποία νίκησε ο Χαλκιδεύς Γρύλος. Επί των ημερών τους, ο Αλέξανδρος, μετά τη μάχη στην Ισσό, έθαψε τους νεκρούς και μαζί μ' αυτούς και τους εχθρούς που είχαν διακριθεί για την ανδραγαθία τους.

Πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προδότες του Έθνους


Από τον Α΄ τόμο των Απομνημονευμάτων του Φωτίου Χρυσανθοπούλου (Φωτάκου) υπασπιστού του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Οποιαδήποτε ομοιότητα των γραφομένων με την σύγχρονη πολιτική κατάσταση του Έθνους δεν είναι τυχαία.

Friedrich Hoelderlin - «Άρτος και Οίνος»


Μακάρια Ελλάδα. Σπίτι εσύ των Ουρανίων. Είν' αλήθεια
αυτό που ακούσαμε λοιπόν σ' άλλους καιρούς, στα πρώτα νιάτα μας;
Δώμα γιορτής: Πάτωμα ή θάλασσα. τραπέζια τα βουνά,
αληθινά χτισμένο για μια χρήση μόνο πριν από το χρόνο.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (Ηρόδοτος)


Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπως την κατέγραψε ο Ηρόδοτος

40. Ο στόλος των Ελλήνων, αφού απέπλευσε από το Αρτεμίσιο, έδεσε, σύμφωνα με το αίτημα των Αθηναίων, στη Σαλαμίνα. Σκοπός των Αθηναίων, που πίεσαν του διοικητές να αγκυροβολήσουν εκεί, ήταν να έχουν το χρόνο να βγάλουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από την Αττική, καθώς και να συζητήσουν την επόμενη κίνησή τους, όπως απαιτούσαν οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και διέψευδαν τις ελπίδες τους.

Ναυμαχία της Σαλαμίνας (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η Ναυμαχία της Σαλαμίναςόπως την καταγράφει ο Διόδωρος Σικελιώτης

14. Ενώ συνέβαιναν αυτά, ο Ξέρξης, έχοντας πάρει τον στρατό από τις Θερμοπύλες, προχώρησε μέσα από την περιοχή των Φωκέων, κατακτώντας τις πόλεις και καταστρέφοντας τις περιουσίες στην ύπαιθρο.

Προφητικό άρθρο Χριστόδουλου για τους τζιχαντιστές


Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, δημοσιευμένο τον Οκτώβριο του 1995. Προφητικός για ακόμα μια φορά. Σήμερα, 20 χρόνια ακριβώς μετά η Δυτική Ευρώπη μετρά νεκρούς εις το όνομα του Αλλάχ και η Ελλάδα δέχεται στους κόλπους της συνεχώς μουσουλμανικές ορδές. «Μέ τίς εὐλογίες τῶν ἀφρόνων πολιτικῶν της, πού ἀλείφουν μέ γράσσο τό σχοινί μέ τό ὁποῖο θά κρεμασθοῦμε ὅλοι ἀπό τούς φονταμενταλιστές» όπως πολύ νωρίς έγραψε ο Χριστόδουλος. 153 νεκροί στο Παρίσι. Δεν είναι πλέον αργά. Έχει σημάνει μεσάνυχτα για την Ευρώπη κι ο τρόμος μόλις άρχισε.

Η μάχη της Τύρου (Αρριανός)


Η μάχη της Τύρου όπως την κατέγραψε ο Αρριανός

7. Κατόπιν ο Αλέξανδρος ξεκινώντας από τη Μάραθο κατέλαβε τη Βύβλο, που παραδόθηκε, και τη Σιδώνα μετά από πρόσκληση των ίδιων των Σιδωνίων, που μισούσαν τους Πέρσες και το Δαρείο. Από εκεί, προχώρησε για την Τύρο.

Μέγιστος Βασιλικὸς Νοῦς, Μέγιστος ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Νοῦς τῆς Φυλῆς.


Απόσπασμα από το κείμενο «Ἔκκλησις πρὸς τὸ Πανελλήνιον Κοινόν» του Περικλή Γιαννόπουλου


Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Ντροπή Σας νὰ συζητᾶτε μὲ τὸν Σκυλόφραγκο ἂν ἡ Μακεδονική Σας Γῆ εἶνε Δική Σας Γῆ. Καὶ νὰ τὸν πείσῃς, δὲν τὸν πείθεις τὸ Λῃστή. Ἢ μόνος του ἢ μὲ Σμπίρους βαλτοὺς θὰ προσπαθήσῃ νὰ Σᾶς πάρῃ κάθε Γῆ.

Η Μάχη του Μαραθώνα (Ηρόδοτος)



Η Μάχη του Μαραθώνα όπως την κατέγραψε ο Ηρόδοτος

103 Τον αθηναϊκό στρατό διοικούσαν δέκα στρατηγοί, από τους οποίους τελευταίος ήταν ο Μιλτιάδης. Ο πατέρας του, ο Κίμωνας, γιος του Στησαγόρα, είχε εξοριστεί από την Αθήνα από τον Πεισίστρατο, γιο του Ιπποκράτη.

Ναυμαχία της Σαλαμίνας (Πλούταρχος)


Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπως την καταγράφει ο Πλούταρχος ο Χαιρωνεύς

10. Τότε, λοιπόν, ο Θεμιστοκλής επειδή δεν μπορούσε με ανθρώπινους συλλογισμούς να πάρει με το μέρος του το πλήθος (των Αθηναίων) έθεσε σε ενέργεια κάποια μηχανή, όπως συνέβαινε στις αρχαίες τραγωδίες· τους έφερε κάποια θεϊκά σημάδια και χρησμούς.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (Αισχύλος)


H Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπως την κατέγραψε ο Αισχύλος στην τραγωδία του «Πέρσαι»

Ατ. … θέλω να μάθω σε ποιο τόπο τάχα
της γης λένε πως βρίσκεται η Αθήνα…
Χο. Μακριά στη Δύση, εκεί που γέρνει ο ήλιος.
Ατ. Και τόσο επόθησε την πόλη ετούτη ο γιος μου;
Χο. Γιατί έτσι θα εξουσίαζε την Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για την εθνική ανάγκη της πολυτεκνίας


Άρθρο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δημοσιευμένο το 1996 σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα του ελληνικού Έθνους και την φορολογία των πολυτέκνων οικογενειών.

Ἀνακοίνωσις τοῦ Ἰ. Μεταξᾶ εἰς τὰς 30 Ὀκτωβρίου 1940

Ἀνακοίνωσις τοῦ Πρωθυπουργοῦ Ἰ. Μεταξᾶ πρὸς τοὺς ἰδιοκτήτας καὶ ἀρχισυντάκτας τοῦ Ἀθηναϊκοῦ Τύπου εἰς τὸ Γενικὸν Στρατηγεῖον (ξενοδοχεῖον «Μεγάλη Βρεταννία») εἰς τὰς 30 Ὀκτωβρίου 1940




      Κύριοι,
    Έχω λογοκρισίαν και ημπορώ να σας υποχρεώσω να γράφετε μόνον ό,τι θέλω. Aυτήν την ώραν όμως δεν θέλω μόνον την πέννα σας. Θέλω και την ψυχήν σας. Γι' αυτό σας εκάλεσα σήμερα για να σας μιλήσω με χαρτιά ανοιχτά. Θα σας ειπώ τα πάντα. Θα σας ειπώ ακόμη και τα μεγάλα μου πολιτικά μυστικά.

Με το τραγούδι - Ιωάννης Πολέμης


Με το τραγούδι ορμούν, λογχίζουν, στρώνουνε
κορμιά βαρβάρων οι ήρωες εκείνοι.
Ένα τραγούδι είν᾿ η ζωή τους σήμερα
κι η νίκη τους ένα τραγούδι θ᾿ απομείνει.

Friedrich Hoelderlin «Ελλάδα»


Ποίημα του Friedrich Hoelderlin  με τίτλο «Ελλάδα» σε μετάφραση Νικολίτσας Γεωργοπούλου - Λιαντίνη

Ας  σε είχα στη σκιά των πλατάνων
Εκεί που μεσ’ τα φιόρα ανέβρυζε ο Ιλισός,
Εκεί που οι μαθητές λαχταρούσαν δόξα
Εκεί που τις καρδιές κέρδιζε ο Σωκράτης,

Η ναυμαχία του Αρτεμισίου (Ηρόδοτος)


Η ναυμαχία του Αρτεμισίου όπως την κατέγραψε ο Ηρόδοτος

1. Οι Έλληνες που αποτέλεσαν τη ναυτική δύναμη ήταν οι ακόλουθοι. Οι Αθηναίοι επάνδρωσαν εκατόν είκοσι επτά πλοία. Τα πλοία αυτά, κατά ένα μέρος, τα συμπλήρωσαν Πλαταιείς, που ανέλαβαν αυτή την υπηρεσία σπρωγμένοι από το θάρρος και τον πατριωτισμό τους, μολονότι είχαν πλήρη άγνοια για τα πλοία.

Η ναυμαχία του Αρτεμισίου (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η ναυμαχία του Αρτεμισίου όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

Ο Ξέρξης λοιπόν, αφού κέρδισε τα περάσματα με τον τρόπο που είπαμε και νίκησε την παροιμιώδη «Καδμεία νίκη», σκότωσε βέβαια λίγους από τους εχθρούς, αλλά έχασε πολύ περισσότερους από τους δικούς του. Αφού κυρίευσε τα περάσματα με το πεζικό, αποφάσισε να δοκιμάσει και τους αγώνες στη θάλασσα.

Η μάχη της Ιμέρας (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η μάχη της Ιμέρας όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

20. Αρκετά περιγράψαμε τα όσα έγιναν στην Ευρώπη, τώρα ας μεταφέρουμε τη διήγησή μας στις πράξεις των άλλων λαών. Οι Καρχηδόνιοι, έχοντας συμφωνήσει με τους Πέρσες να προσπαθήσουν την ίδια εποχή να καταβάλουν τους Έλληνες της Σικελίας, έκαναν μεγάλες προπαρασκευές ως προς τα χρειώδη του πολέμου.

Σταμάτης Σπανουδάκης - Κωνσταντίνος Παλαιολόγος


Από τον δίσκο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς»

Η ναυμαχία του Αρτεμισίου (Πλούταρχος)


Η ναυμαχία του Αρτεμισίου όπως την κατέγραψε ο Πλούταρχος

7. Ο Θεμιστοκλής αφού ανέλαβε την αρχηγία, αμέσως προσπάθησε να επιβιβάσει τους πολίτες στα πολεμικά πλοία και προσπαθούσε να τους πείσει, αφού εγκαταλείψουν την πόλη, να αντιταχθούν κατά θάλασσα, εναντίον του βαρβάρου σε μέρος όσο το δυνατόν περισσότερο απομακρυσμένο από την (ηπειρωτική) Ελλάδα.

Γράμμα του Ίωνος Δραγούμη στον Κωστή Παλαμά

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ

Δημοσιεύτηκε στον αριθ. 245 του «Νουμά» (29 του Απρίλη 1907) με την υπογραφή ΙΩΝ και με την ακόλουθο σημείωση: «Το κριτικώτατο αυτό γράμμα στάλθηκε στον ποιητή Παλαμά από κάποιο φίλο σημαντικό, που μας έδωσε την άδεια και το δημοσιεύουμε».

Φίλε ποιητή,

ΠΩΣ μπορώ να κρίνω ένα τέτοιο ποίημα; Δε θα σας πω τη γνώμη μου, μα μερικά μου συναισθήματα, σαν το διάβαζα. Πριν να μου το στείλετε σεις, το είχα πάρει και το διάβαζα ανάκατα. Ύστερα το ξαναδιάβαζα πάλι έτσι. Και τώρα το πήρα από την αρχή.

«Δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος»

«Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα - ίσα πονώ. Για την κυβέρνηση μου έρχεται σιχαμός και καταφρόνια, άμα συλλογίζομαι την κυβέρνηση ξεπέφτω, μαργώνω και μαραίνομαι. Σηκώνομαι, ξανοίγω και ανθοβολώ άμα νοιώθω τον Ελληνισμό. Σε όποια γωνιά του Ελληνισμού και αν βρεθώ, θα πασχίζω πάντα να δυναμώνω, να ξυπνώ, να ζωντανεύω την ψυχή του, και ας γίνει οτι γίνει. Ξυπνώ κάθε ύπνο, κεντρίζω κάθε βαρεμό, συνδαυλίζω κάθε στάχτη, ξεσκεπάζω κάθε σπίθα κρυμμένη και ανάβω κάθε φωτιά σβησμένη, βγάζω κάθε πνοή κουρασμένη και παίζω κάθε χορδή σιωπηλή. Ξυπνώ, ξυπνώ, ξυπνώ και γι αυτό με λεν και ξυπνητήρι…»

«Δεν με μέλει αν βάλω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν την σέβομαι, δεν είμαι καμωμένος για την κυβέρνηση ή για το κράτος, έγινα για το έθνος, και το ξέρω επειδή γι’ αυτό ίσα - ίσα πονώ.

Νικηταράς «H σάλπιγγα τῆς Ἑλλάδος πλησιάζει»


Οι διηγήσεις του Νικήτα Σταματελόπουλου του Τουρκοφάγου

Ἐγεννήθηκα εἰς ἕνα χωριὸ Μεγάλη Ἀναστάσοβα ἀπεδῶθε ἀπὸ τοῦ Μυστρᾶ πρὸς τὴν Καλαμάτα. Ὁ προπάππος μου ἦτον προεστὸς καὶ ὁ πατέρας μου ἔφυγε 16 χρονῶν καὶ ἐπῆγε μὲ τὰ στρατεύματα τὰ ρούσικα στὴν Πάρο καὶ ἦτον πολεμικός. Τὸν ἐσκότωσαν εἰς τὴν Μονοβασιὰ μαζὶ μ᾿ ἕνα ἀδελφό μου καὶ μ᾿ ἕνα κουνιάδο μου.

Σπυρίδων Τρικούπης «Η Άλωση της Τριπολιτσάς» 23 Σεπτεμβρίου 1821


Σπυρίδων Τρικούπης 
[Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως τόμος Β']

Λαός, αποτινάσσων πολυχρόνιον και βαρύν ζυγόν, κινείται πάντοτε θηριωδώς κατά των δεσποτών του· ο δε οπλοφόρος της Ελλάδος λαός ήτον έτι μάλλον ακράτητος κατ' εκείνας τας ημέρας, διότι ούτε κυβέρνησις υπήρχεν, ούτε μισθός εδίδετο, ούτε τροφαί τακτικώς διενέμοντο, ούτε μέλλον ασφαλές εφαίνετο, ούτε ο άτακτος επαιδεύετο, ούτε ο σωφρονών αντημείβετο.

Δρόμος φωτιάς - Σταμάτης Σπανουδάκης


Από τον δίσκο του Σταμάτη Σπανουδάκη «Αλέξανδρος ΙΙ - Δρόμοι που δεν περπάτησες»

Friedrich Hoelderlin «Αρχιπέλαγος»


Γυρίζουν άραγε οι γερανοί πάλι σ' εσένα, κι αναζητούν
Πάλι το δρόμο για τις όχθες σου τα πλοία; άραγε περιβάλλουν περιπόθητοι
Άνεμοι για σε με την πνοή τους την ήσυχη παλίρροια, και λιάζει το δελφίνι,

Ο Ύμνος της Ε.Ο.Ν. (στίχοι)


Στίχοι: Σ. Π. Μεταξά, Μουσική: Αχ. Παπαδημητρίου

Στην γλυκειά μας την Πατρίδα
την τρανή κι ηρωική
σ’ είσαι πάντοτε η ελπίδα Νεολαία Ελληνική.

Την ολόθερμη ψυχή σου
εθνική φωτίζει αυγή
κι ο Μεγάλος Κυβερνήτης πάντα εμπρός θα σ’ οδηγεί.

Εμπρός για μιαν Ελλάδα νέα,
εμπρός, μ’ ελληνική καρδιά,
εμπρός, περήφανα, γενναία,
ναι, της Ελλάδος τα παιδιά.

Εμπρός, η δόξα η παληά μας
να ξαναζήση είναι καιρός
με τον μεγάλο Βασιληά μας,
εμπρός, πάντοτε εμπρός!


Η Μάχη των Γαυγαμήλων (Διόδωρος Σικελιώτης)


Η Μάχη των Γαυγαμήλων όπως την κατέγραψε ο Διόδωρος Σικελιώτης

53. Πληροφορούμενος την παρουσία του ο Δαρείος συνάθροισε τις δυνάμεις του από παντού κι έκανε όλες τις σχετικές προετοιμασίες για την αποφασιστική μάχη.

Η Μάχη των Γαυγαμήλων (Πλούταρχος)


Η Μάχη των Γαυγαμήλων όπως την κατέγραψε ο Πλούταρχος

31. 0 Αλέξανδρος, αφού κυρίευσε όλη την περιοχή του Ευφράτη, προχωρούσε εναντίον του Δαρείου που ερχόταν προς τα κάτω με ένα εκατομμύριο στρατό.

Η Μάχη των Γαυγαμήλων (Αρριανός)


Η Μάχη των Γαυγαμήλων όπως την κατέγραψε ο Αρριανός

[3,5,1] Ο Δαρείος και ο στρατός του κράτησαν όλη τη νύχτα τις αρχικές τους θέσεις, γιατί δεν είχαν γύρω τους στρατόπεδο με σαφώς καθορισμένα όρια και συγχρόνως φοβούνταν πιθανή νυχτερινή επίθεση των εχθρών.